Wednesday, March 31, 2010

Bila Otak Di-Shutdown

Hye u. Huhu. Around beberapa hari ni, system server otak i down la. Meh jenguk ape i buat in class tudei ye.

Ni, fes period 8 a.m - 9 a.m. Sesambil dgr Org (nyet,nyet,nyet) membebel, i release kreativiti atas kertas. Haha. Power of Arts.
Result die. Hm, i kaler - kaler plak u since seken & ted period pon still da same. U, i kene bc buku SASTERA Perancis. Puih, sahabok i tapaham. Ngahaha.
Then, afta recess. Hm, lega sikit. Ngantuk, Tuhan je la yg tahu. Hilangkan bosan? I bukak FB. Hehe.
Tau tak i gune pen sape? Hee, pen Aini. Kesian kat Aini dpt tablemate yg suke habeskan dakwat pen die. Hihi. "Patotla Aini cari pen merah tajumpe, rupenye ade ngan die (i la tu)", kate Aini.

Las period i buat ape? Haa, teka, teka?

I layan GAME lam handset Pija Amnell sampai abes bateri & kelas pon berakhir. Hurm.

Monday, March 29, 2010

Hadiah Terpaling Istimewa.

Salam for today,

Tiap kali besdey mesti adde hadiah. U, thn ni i dpt hadiah specel u. Hadiah kene TIPU HIDUP-HIDUP. Haa, sedap sgt rase. Manissssssss, masin pon adde. Hm, cukup kenyang & manthap.
Yeah! Hee, buduslah, budus tahap cimpanzi. Argh! Daaaaaaaaaa~
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! Jerky, Jerky, JERK!!!! Nyet, nyet, nyet!!! Marah ni tp act cool. Biasa lah NIKHAZWANI kan macho. Haha, kene tipu ngan anak murid plak tu. LOOSEERR tahap gaban! Stay away from me. I kick u. Kick, kick, kick u!


Tchao, Je Reviendrais.

Saturday, March 27, 2010

Aku.Cinta.Dan.Dia

Salam, Bonjour & Hi,

Semalam kan 26/3, then it was my bedey la. Hehe. So, hari ni u, i da 20 thn 1 hr. Ok, 20 thn 1 hr. Finnneeee! (emo telebey). Thanks la i ucap kt sumua rakan² yg wish. Byk la cara diorang nk wish kt i, kan. Ade yg ttp lampu, then i msk bilik nyanyi-nyanyi (oh, sweet~ngengenge), ade yg trou fesbuk, ade yg msg, mms, haah, penat la mention sumua. Haha. Thanks bebanyak k. Mille fois merci. I've enjoy turning 20. Kahkahkah. Tua tua tua. Huh.!

Biase la tiap kali bedey i, ade la sowam ni i tggu die wish. Hehe. Haah, die wish u~ I'm not Dreamimzzzz. Ok, kat cni timbol la balek kesah lulu-lulu. Oh, brt mate memandang brt lg i yg gumuk ni nk pikul. Alhamdulillah, Allah bg kekuatan. I tetap dgn pendirian i. I trg kan dgn baek & die terima. I mengaku weh, susah la nk tepis mende ni, tp i ade mision lebey important then i need to korbankan 1 yg kureng penting. Bab perasaan di awal umur ni, let it blows away. Sayang, tp sayang lau xkonfem kita ni berjodoh, baek lupekan. Lupekan, ok! Waste of my time. Rugi duit, rugi kredit, rugi time i nk stadi Co, kikkikkik. Sedangkan yg da kawen pon boleh runtuh kaseh-sayang. Ohh, lg kan kite ni yg xkonfem. Shuuh, Shuuh, pegi men jauh-jauh.! Nanti tiba ms, i cr u balik. (2 pon lau die jodoh i) Haha. Urm, tgh-tgh dilemma, i membelek-belek fesbuk dan i terjumpa 1 article yg cukup i setuju la (pasal mende ni la). Article ni cukup terkesan dlm diri i. In case u jumpe blog ni, bgslah. Jwpn i mmg ade dalam artikel ni. Tanks to 'teeet' cos pos mende ni.

Tajuk : JADILAH SOLEH DAN SOLEHAH DAHULU

Gambar sekadar hiasan

Tidak dinamakan cinta suci jika nafsu menjadi sandaran utama. Bukan membuang perasaan fitrah insani mahu mencintai dan dicintai, namun tahu dan sedar di mana sasaran pengakhiran konsep cinta yang di bawa itu. Rumah tidak dibangunkan dalam masa sehari, cinta suci memerlukan perlakuan yang disaluti kesabaran tinggi, di mana terlatih sepanjang masa bersama keimanan yang kental dan utuh.

Dalam Islam cinta dan keimanan adalah dua perkara yang tidak dapat dipisahkan. Cinta yang berlandaskan Iman akan membawa seseorang kepada kemuliaan, sebaliknya cinta yang tidak berlandaskan Iman akan menjatuhkan seseorang ke jurang kehinaan. Cinta dan keimanan laksana kedua belah sayap burung. Imam Hassan Al Banna mengatakan bahawa: “Dengan dua sayap (Iman dan cinta) inilah Islam diterbangkan setinggi-tingginya ke langit kemuliaan”

Bagaimana tidak, jikalau Iman tanpa cinta akan pincang, dan cinta tanpa Iman akan jatuh ke jurang kehinaan. Iman tidak akan terasa lazat tanpa cinta dan sebaliknya cinta pun tidak lazat tanpa Iman. Kalau sudah tahu diri ini tidak terbaik di pandangan mata manusia, kenapa tidak berusaha menjadi sebaik mungkin dalam menambah fungsi diri mencapai kebaikan di sisi Dzat Allah Taala?

Kalau sudah tahu dan pasti diri tidak mampu memiliki pasangan soleh dan solehah, kenapa tidak mencari kurang soleh dan solehah, dan berusaha merubah menjadi soleh dan solehah? Berusahalah menjadi soleh dan solehah terlebih dahulu, pasti takdir ketentuan-Nya untuk anda dengan insan solehah dan soleh.


Tuesday, March 23, 2010

Terjah N.I.K.H.A.Z.W.A.N.I

Salam sumua. Huhu. Ish sudah byk hari jugak i tak mencoret madah ni. Ok, hari ni u, baru i ade mase. Ape yg i buat sepanjang 3 hari ni? Haa, jom terjah!

Donc, hr Ahad (sehari sblm Delf B2) i & kemkawan pegi Alliance Francaise untok makan, makan, makan - Buffet de la Francophonie. Tyme ni kita sumua dapat chances merasa variety makanan yg pelik, menarik BUT shedap dr pelbagai negara Francophonie lah. Huhu. Best! :) Lebih best dr tahun lepas punyer. Cayelah! alors, jom teropong apa yg best...

Alamak u teropong i yg da tenyang makan. Ni la result nyer. Kih, kih, kih.

Haa, tgk - tgk ramai org ngah beratur nk dptkan Kebab dr Lubnan. Series, shedap!

Camtek!!

Diorang ngah main Petanque u.

Masakan Aunty dr Romania. Salah 1 selera Francophone.

Haa, abg ni ngah buat Kebab dr Lubnan. (5 star la) ~yummy~

Ni among Air yg ade, tp i x minum ek. Just for the Non. Hihi.

Dalam pinggan tu hanya sebahagian je, ade byk lg~
Gambar atas : Bahan tambahan untok Tiram ye. (err, xshuke rase die)

Kami Promo 4 yg turut serta. :)

Habes yg itu, meh teropong ape i buat hari esok. Hari exam, Delf B2. Hurm, "You must pass this exam, this is the ticket for oll of u to go to France." (Somebody that can be anybody, 2010). Hari tu kita sumua dpt surprise dr senior - senior Promo 2. So Sweet! Thanks A Lot, 1000 fois Merci. Kita dpt jugak sokongan dr senior Promo 1 & 3. Malam exam, Kak Shitek, Jen, Atiqah da siap -siap bg amanat. Haha. Terima kasih sumua! Let's go intai ape jadi hari exam.



Monday, March 22, 2010




Camteq kan, kan kan?
So, sama-sama kita hayati mesej di-sebalik nya:)
Wanita perhiasan dunia.

Friday, March 19, 2010

Oh la la! I, Tag, & Shaa

I tekejut ni. I kene tag. Then, da most important, i musti jawab soalan Cik Shaa yg cukup ekstrem, hot, & fuh, meletop! Cam tekene Bang Bang Boom pon ade. Hai Cik Shaa, sahaje je nk kene kan i taw. Aww~kik,kik,kik! Ok la, i jwb solan yang general je ye. Yg secret-secret tu Cik Shaa da taw. (Kan da slalu ngumpat dalam bilik u, kan, kan, kan? Hee~) Naa, baca yer aper yg i jawab,
  1. Siapakah diri anda di rumah? = Siapa i kat rumah? Hahaa, soklan apekah? I ialah seorang anak yg baek, pemalu, dan i x suke keluar tanpa izin ma parens. :)
  2. Siapakah diri anda di samping rakan? = Orang kata rakan mencermin kan diri kita, u. Erm, so kawan i sumua nyer baek-baek belaka. Jadi, i pon baek la kan. Cik Shaa, pon baek ke?? Hee~
  3. 5 benda yg anda idamkan tp masih belum tercapai = 1. I nak jadi anak yg berjaya didunia dan diakhirat. 2. I nak lulus Delf B2 dengan jayanya, dan seterusnye nk brjaya jugak gak France. 3. I nak jadi kurus cam lulu, zaman sekolah lulu. 4. I nak pakai winter coat. 5. I nak lesen kete n nak bawak kete pegi yalan-yalan maa.
  4. Siapakah nama pasangan anda = I tiada pasangan. Huhu. Jangan marah u.
  5. Ceritakan 5 perkara yg paling anda suka tentang pasangan anda = Hm, x terlintas difikiran. Hee~
  6. Bila tarikh anda couple = Mase kecik lulu, time form 3.
  7. Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda = Tiada pahit, i simpan yg manis-manis je.
  8. Lagu tema cinta anda = Buat mase ni, lagu 'Savoir Qui Je Suis' nyanyian Laam paling sesuai. I Loike!
  9. Apa perubahan yg ingin anda lihat dari pasangan anda = I tak tggu ape-ape dr Mr.Secret. Kalau ada jodoh, yalan! Haha.
  10. Tag 10 rakan yg lain = Haaaaa, yang ni i minat. I tag Fyruzs, Pija Amnell, Keyla. X cukup 10 no hal kan u, i mean Cik Shaa. Hee~
Kepada rakan-rakan i yg ditag tu, i taw la u oll da berpunyer. Cepat jawab soklan yer. Je vous attends! Daa...

Monday, March 15, 2010

S.A.M.B.A.L.S.O.T.O.N.G :p

Bonjour everybody,

Hari i sangat gumbira. Kenape ye i gumbira?? Haa, i
gumbira cos paspot i daa siap. So, Alhamdulillah:) And yang paling terpenting i gumbira kes i masak hari ni u. Oooo, daaa~ kik3. I kan u, hm, nk citer kt sni, i buat sendiri kot sumua preparation xcept yang bab potong-potong sotong. Ma mader kate i ta pandai lg so biau die tunjuk lulu. Erm, bukan i tanak buat da ma mader nk buat tape la kan? kan? kan? (alasan terang-benderang ye!) Ok, hari ni i nk kongsi la ngan u oll cane nk buat Sambal Sotong ni ye. Bes u, adik i sampai tambah nasi makan sotong i. Huuh, bertuah kan adik i dpt kakak macam i ni. (talk to da hand~) I rasa ni sesuai la ntok warga-warga bujang. Masakan ni amek masa arond 20 min cenggitu. Cayalah, memg sesuai untk i yg pemalas ni. Nanti i kt France nk buat manyak-manyak maa! (daa berangan) Hehe. Stop Talking, On Commence! Mula-mula i bagi senarai bahan-bahan lulu ye. Voici kat bawah :

Bahan Utama : Abang Sotong (potong cincin ye) tataw tgk gambar. Nk potong cara ape pon no poblem lah.*(5 ekor)
  1. Bawang merah*(8 ulas) + bawang putih*(2 ulas) (potong mayang)
  2. Serai*(1 btg) (mayang jugak ye)
  1. Air asam jawa*(20 ml)
  2. Lada kisar*(2 sudu besar), kt kedai ade je. Lau nk home made punyer u amek lada kering dan u kisar ngan blender.
  3. Gula, garam, ajinomoto(sikit suda, but better xltk nati botak kepale u, hehe) secukup perasaan.
  4. Belacan kalau berminat nk letak bleh ye. I xltk la u.
  5. Minyak (tumis kan kene gune minyak) Haha.
  6. If u prefer masakan u tu berkuah, u need sekidit air ye.



Olrite, tulah sumua bahan-bahan nye. Haa, yang ade tande [*] 2 sukatan untok makan seoarang ye. Nk buat ntok ramai-ramai agak la sendiri. Gune instinct memasak anda. Now, u, i nk terang kan cara masak die pulak ye. Cara-cara die begini ye, (sebelom 2 pastikan sumua utensils da beres, ni nk komsi tipz dr sepupu i ye u, die kate utensils tu pastikan sumuanye KERING ye, dan mulakan memasak dgn bacaan BISMILLAH.) Huhu.
  1. First thing, panas kan minyak ye u.
  2. Afta dat u, tumis bawang putih dan merah until naek bau. (i tggu td xda bau pon, sampai die kuning la senang)
  3. Haa, then u, u masuk kan lada kisar + serai + becalan(optional) and masak until garing.
  4. Masuk kan pulak asam jawa td. (air ye, jgn jd mcm i tau, i nyaris-nyaris letak biji skali, haha)
  5. Enfin, masuk kan abang sotong dan tggu hingga masak ye u. Time ni la if u nk berkuah tambah kan air ye.
Itulah die ye u, Sotong Sambal dari i. Aww~(Semalam i try masak Udang Mentega tp xjd) Huhu. Selamat Memasak!

Sunday, March 14, 2010

P.A.S.S.P.O.R.T vs K.A.D.P.E.N.G.E.N.A.L.A.N

Bahang El Nino di Malaysia semakin terasa ye. Hari ini i turun bersama-sama rakyat untuk merasa sendiri kepanasan nye ye. "Ntok ape ye?". Haaa, ntok pergi membuat passport & menukar kad pengenalan i cap purba itu ye. K la, cukop mengarut ye Mohd Adib ye. Meh nk citer, pagi yang bahang panas nye kurang dari petang, i naek keta ma fader pegi Pejabat Pendaftaran Negara, Kota Bharu a.k.a Pejabat Imigresen kot. Hari ni, i pakai baju chantek la cos nk buat passpot kan..hehe. Macam biase, sape "ore Kelate" memg da taw keadaan kat situ kan. Adjective yg sesuai nk gambar kan suasana nye adalah seperti berikut ye:
  1. Sesak

  2. Bising

  3. Sibuk

  4. Bayang kan sardin dalam tin, macam itu la..kik3
Tggu, itu kawasan kt luar. Kat dalam x citer lg. Kt dalam baru nk mula ni, tapi kan sat, ade pristiwa bes nk citer time kat luar. Jeng, jeng, jeng... Al-kesah nye ye, ma fader die parking jauh, dekat 1 hotel kt depan Imigresen la, so kene yalan la sket. Tup tup ,jumpa la ngan sedara bau-bau belacan, eh bacang. La dialogue est comme suivante :

-'pik, ooo lamo xjupo dih',

-'owh, lamo sunggoh..eh, demo duk mano loni?',

-'duk Klate doh, lamo doh duk sni kt Tmn. "teeeet"',

-'pah mum wak gapo sni ni?',

-'nk mari tuka i.c anok nga nk wak paspot die skali',

-'ooo, ore ghumoh ak ado kijo dale meta, ooo..ni ko anok mung nyo?, comey weh anok daro dio '..............

Tu je la nak cakap. Hehee, die puji dowh! Chantek ke i? Mesti la~kik3..Ok, tukar tajuk la, citer kat dalam pulak. 1st, pegi nek tingkat 1, buat i.c. Sangkaan i la, time tu xramai org. Rupa nya, ramai la!!! Naseb i baek la, kejap je tunggu, kejap la jugak, tapi frust giler time nk amek gambar. Punyer la lembab. Nyet, nyet, nyet. Erm..=.=..Tape la, i decide nk buat passpot la lulu, isi borang lulu, jimat mase la katekan kan? Kate org, sambil selam minum la air coca cola (adek-adek jgn amek tiru dalam keje skolah)hehe. Then, i pegi la mendaki ke tingkat 2. Gune tangga ye, tangga. Pemerhatian dr tangga tu, nmpak sgt tenang kt dalam, sejuk la sket hati i. Bilamane kaki i melangkah masuk, 'praaaaang' berkecai luluh hati. Org kt situ bleh dikatakan 3 kali ganda org kt bwh. Dgn tampat yg sebegitu sgt kecik pembaca bayang lah ye. Ma fader pegi amek borang, lepas tu i terus isi la borang. Siap isi, akak kaunter pertanyaan kate kene ade gambar passpot 2. Naseb bake ade khidmat foto ekspres kt situ. And i veri da loike la gambar i. Nk nengok? Here ye, ni la. I manyak puas hati lo. Thanks to abg yg jage box tu. Khidmat yg baek dan semua pekerja menghadiahkan senyuman & cukup ramah. Ni la i suker. Tapi da x sanggup nk pegi. Dgn lautan org ramai sebegitu. No, thanks..:P .But, perjuangan i x terhenti kt situ ye, i kene berulang-alik keatas kebawah, takot-takot telepas pulak yg kt bawah. Ok, i dah isi borang, settle pasal borang about paspot jus tggu giliran yg ke-3125 yang mane current num time tu ialah ke-3077. Hm, lu pikir la sendiri. Ade sorang mak cik kate, 'tggu tigo jam lg baru la turn kito, haha'. Ade kebenaran la jugak. Cerita, beralih ke tingkat bawah plak, nak amek gambar kene tggu lg. Aduish, i nk komen la sket kan, pengurusan kt situ agak bercelaru la. Kene yg lebih cekap kot. I terima brita sedey kt sni, 'i.c adik dalam 3 week baru siap deh'. Ish, lame 2. Poblem, poblem. I cuti 1 week je bang. Shusah la cam ni. Jus let time decide it la. kite tgk cam ne afta 3 week ni. May b i balik or may b not. Hm, da settle 1st task, i balik smula ke tingkat 2. As i imagine la, still ramai, but afta 30 minute gak la the turn num still ke-3079. Moved, but a veri da little damn bit. Tanye akak kaunter pertanyaan, die kate about 1.30 p.m br sampai turn i and that time was 11.59 a.m, i guess about that la. Allahuakbar!, lame lg. Ok then, ma fader kate jom kite kuar la lulu, minum air sesambil nunggu (naek kete ye). Pegi la kami ke sebuah gerai. I makan sup perut, same as ma fader but die plus nasi..hum. yummy. Bahang El Nino+sup yg panas kik3. Perot tenyang suka ati maa. Huh didarab dgn tanggungan bahang El Nino dalam kete kes jalan jem. Wahai Tuhan aku xsanggup masuk ke Neraka-Mu jika ini hanyalah secebis api dari Neraka. Nauzubillah. Finally la, we arrived on time. Alhamdulillah, tunggu kejap je and here another bad news, sebab problem machine kt bhgian buat paspot, paspot i xdpt siap hari ni. Kene amek esok. Ok la then. Perjuangan mesti diteruskan esk. Nanti i tunjuk i punyer paspot ye :)

Sebelum i akhiri for tuday, sape-sape nk buat paspot ye, ni i saji kan beberapa perkara supaya lebih senang la untuk u oll, hihi.

  • I.C tu fotostat la ye, 1 salinan je, kalau nk fotostat on da spot boleh, tapi mahal la dear, 20$ per paper.

  • Gambar bersaiz passport 2, penting tu.

  • Pen, i bawak pen sendiri cos i xjumpe plak kt sane pen public.hee~
Tapi ingat ek, kalau service, harga semua tu depend kat lokasi kot, ni hanya di lokasi i sahaje ye:)


Ok then, bye, bonne journee, salam. Semoga Allah mermberkati kita untuk hari ni, supaya madah hari esok lebih berkualiti dari hari-hari sebelumnya. Insyaallah..^^



Saturday, March 13, 2010

N.I.K.H.A.Z.W.A.N.I dit...

Salam & Bonjour,
haa, ni blog baru i yer, yang lame da boring la, lulu i pos main "copi paste" je,
yang lame daa delete ok~ rasa nk bagi yang real punyer, da real worl op me.
Blog ni i nak gune untok catat moment suka-duka i lah. Moga-moga ia dpt catat kenangan sampai ke hanak cucuh. Nk bagi generasi seterusnye tau kehidupan era ni. Catat jangan tak catat.