Lilypie Angel and Memorial tickers

Monday, March 15, 2010

S.A.M.B.A.L.S.O.T.O.N.G :p

Bonjour everybody,

Hari i sangat gumbira. Kenape ye i gumbira?? Haa, i
gumbira cos paspot i daa siap. So, Alhamdulillah:) And yang paling terpenting i gumbira kes i masak hari ni u. Oooo, daaa~ kik3. I kan u, hm, nk citer kt sni, i buat sendiri kot sumua preparation xcept yang bab potong-potong sotong. Ma mader kate i ta pandai lg so biau die tunjuk lulu. Erm, bukan i tanak buat da ma mader nk buat tape la kan? kan? kan? (alasan terang-benderang ye!) Ok, hari ni i nk kongsi la ngan u oll cane nk buat Sambal Sotong ni ye. Bes u, adik i sampai tambah nasi makan sotong i. Huuh, bertuah kan adik i dpt kakak macam i ni. (talk to da hand~) I rasa ni sesuai la ntok warga-warga bujang. Masakan ni amek masa arond 20 min cenggitu. Cayalah, memg sesuai untk i yg pemalas ni. Nanti i kt France nk buat manyak-manyak maa! (daa berangan) Hehe. Stop Talking, On Commence! Mula-mula i bagi senarai bahan-bahan lulu ye. Voici kat bawah :

Bahan Utama : Abang Sotong (potong cincin ye) tataw tgk gambar. Nk potong cara ape pon no poblem lah.*(5 ekor)
  1. Bawang merah*(8 ulas) + bawang putih*(2 ulas) (potong mayang)
  2. Serai*(1 btg) (mayang jugak ye)
  1. Air asam jawa*(20 ml)
  2. Lada kisar*(2 sudu besar), kt kedai ade je. Lau nk home made punyer u amek lada kering dan u kisar ngan blender.
  3. Gula, garam, ajinomoto(sikit suda, but better xltk nati botak kepale u, hehe) secukup perasaan.
  4. Belacan kalau berminat nk letak bleh ye. I xltk la u.
  5. Minyak (tumis kan kene gune minyak) Haha.
  6. If u prefer masakan u tu berkuah, u need sekidit air ye.



Olrite, tulah sumua bahan-bahan nye. Haa, yang ade tande [*] 2 sukatan untok makan seoarang ye. Nk buat ntok ramai-ramai agak la sendiri. Gune instinct memasak anda. Now, u, i nk terang kan cara masak die pulak ye. Cara-cara die begini ye, (sebelom 2 pastikan sumua utensils da beres, ni nk komsi tipz dr sepupu i ye u, die kate utensils tu pastikan sumuanye KERING ye, dan mulakan memasak dgn bacaan BISMILLAH.) Huhu.
  1. First thing, panas kan minyak ye u.
  2. Afta dat u, tumis bawang putih dan merah until naek bau. (i tggu td xda bau pon, sampai die kuning la senang)
  3. Haa, then u, u masuk kan lada kisar + serai + becalan(optional) and masak until garing.
  4. Masuk kan pulak asam jawa td. (air ye, jgn jd mcm i tau, i nyaris-nyaris letak biji skali, haha)
  5. Enfin, masuk kan abang sotong dan tggu hingga masak ye u. Time ni la if u nk berkuah tambah kan air ye.
Itulah die ye u, Sotong Sambal dari i. Aww~(Semalam i try masak Udang Mentega tp xjd) Huhu. Selamat Memasak!

2 comments:

  1. oi.ko pon da ade blog jugak! wawawa..

    ni amek aku punye
    http://fairuzazman.blogspot.com/

    ReplyDelete