Hari i sangat gumbira. Kenape ye i gumbira?? Haa, i gumbira cos paspot i daa siap. So, Alhamdulillah:) And yang paling terpenting i gumbira kes i masak hari ni u. Oooo, daaa~ kik3. I kan u, hm, nk citer kt sni, i buat sendiri kot sumua preparation xcept yang bab potong-potong sotong. Ma mader kate i ta pandai lg so biau die tunjuk lulu. Erm, bukan i tanak buat da ma mader nk buat tape la kan? kan? kan? (alasan terang-benderang ye!) Ok, hari ni i nk kongsi la ngan u oll cane nk buat Sambal Sotong ni ye. Bes u, adik i sampai tambah nasi makan sotong i. Huuh, bertuah kan adik i dpt kakak macam i ni. (talk to da hand~) I rasa ni sesuai la ntok warga-warga bujang. Masakan ni amek masa arond 20 min cenggitu. Cayalah, memg sesuai untk i yg pemalas ni. Nanti i kt France nk buat manyak-manyak maa! (daa berangan) Hehe. Stop Talking, On Commence! Mula-mula i bagi senarai bahan-bahan lulu ye. Voici kat bawah :
Bahan Utama : Abang Sotong (potong cincin ye) tataw tgk gambar. Nk potong cara ape pon no poblem lah.*(5 ekor)
- Bawang merah*(8 ulas) + bawang putih*(2 ulas) (potong mayang)
- Serai*(1 btg) (mayang jugak ye)
- Air asam jawa*(20 ml)
- Lada kisar*(2 sudu besar), kt kedai ade je. Lau nk home made punyer u amek lada kering dan u kisar ngan blender.
- Gula, garam, ajinomoto(sikit suda, but better xltk nati botak kepale u, hehe) secukup perasaan.
- Belacan kalau berminat nk letak bleh ye. I xltk la u.
- Minyak (tumis kan kene gune minyak) Haha.
- If u prefer masakan u tu berkuah, u need sekidit air ye.
Olrite, tulah sumua bahan-bahan nye. Haa, yang ade tande [*] 2 sukatan untok makan seoarang ye. Nk buat ntok ramai-ramai agak la sendiri. Gune instinct memasak anda. Now, u, i nk terang kan cara masak die pulak ye. Cara-cara die begini ye, (sebelom 2 pastikan sumua utensils da beres, ni nk komsi tipz dr sepupu i ye u, die kate utensils tu pastikan sumuanye KERING ye, dan mulakan memasak dgn bacaan BISMILLAH.) Huhu.
- First thing, panas kan minyak ye u.
- Afta dat u, tumis bawang putih dan merah until naek bau. (i tggu td xda bau pon, sampai die kuning la senang)
- Haa, then u, u masuk kan lada kisar + serai + becalan(optional) and masak until garing.
- Masuk kan pulak asam jawa td. (air ye, jgn jd mcm i tau, i nyaris-nyaris letak biji skali, haha)
- Enfin, masuk kan abang sotong dan tggu hingga masak ye u. Time ni la if u nk berkuah tambah kan air ye.
weh..mu kne tag..tgk kt blog aku~
ReplyDeleteoi.ko pon da ade blog jugak! wawawa..
ReplyDeleteni amek aku punye
http://fairuzazman.blogspot.com/