Tuesday, July 27, 2010

Rindu Anugerah Tuhan

Haih, tauke duduk berdiam diri sejenak. Tetiba teringat memori SBE. Hahaha, terkenang kot. Kekadang tersenyum, terketawa sendirian teringat lagak-lagak, aksi-aksi para pelajar tauke kt Sekolah SS sane.

Seminggu kat sane, tauke asyek merungut nak balik. Sampai kt maktab pon merungut jugak. Asyek merungut je tauke ni. Ni kene belajar bersyukur dgn ape yg ade. Behave siket. Orang kt Palestin sane ade dpt semua ni??? Haaaaa, tade kan, kan??

So, tauke layan photo la sbg ubat rindu kenangan terindah...

SCHOOL BASEd EXPERIENCE
(19 JULAI-23 JULAI 2010)

Ade gaya chekgu kan...?Hahaha

Laluan feveret. Laluan nak pegi kantin :)

Gua Buku.

Haaaah, ni pes-pes dtg. Sampai je teros amek gambar! Biase la org femes ade je paparazi minat..kik3 ;P

Ni lah salah 1 landskap yg ade kt SS.

Kaunseling Room. Tempat lepak tauke. Haa,berwibawakan lepak kt sini. Ngahaha.

Ni lak Bilik Bahasa Antarabangsa. TGK TU...CHEKGU GARANG...!

Setakat tu je ye 4 dis time, tchiao!

Friday, July 23, 2010

It's officially OVER :)



Haaa, SBE was over.

Tauke so happy lah!!

Tauke feels sleepy.

It's OVER...

Till then,

Nite, nite everibadi :)

With ♥♥♥,
Tauke

Thursday, July 22, 2010

I've got things to gossip for!

Hari ni hari yg seronok for tauke sepangjang tauke ade kt SS ni.
  • Tak perlu bangun seawal 6.15am.
  • Tak perlu nak rushing pergi sekolah b4 7.
  • Tak jumpe all things that I hate most.
  • Tak kene marah.
  • Ada hala tuju.
  • Ada tempat tetap untuk lepak.
  • And last, I found out that the senior teacher is not yet married. *No wonder la die marah kitorang. Alone, then "go get a husband, la" hihi.
Guess what???

Hari ni pendekar berdua berjaya mengajar dgn perfect nya. Waaaa, rs cam the real french teacher. Hopefully, the students enjoyed themselves.

Pendekar berdua belajar 1 kaedah pembelajaran yg sgt kreatif dimana semua elemen rohani & jasmani diterapkan dlm 1 sessi belajar. Good! :)

1st, chekgu tu ajar mata pelajaran die, tapi teknik die sgt sistematik. Aplikasi kehidupan harian dlm mata pelajaran tersebut, then die adekan slide to highlight kelemahan pelajar dlm Chapter yg diajar, die sertakan teknik & slide die x boring. Die letak gambar Upin&Ipin. I loike la.

Tyme budak-budak buat kerja, die dendangkan lagu-lagu Sudirman sebagai santapan jiwa. Hayati setiap lirik. Di akhir kelas, die tayangkan beberapa ayat-ayat cendekiawan sbg santapan rohani pelajar. Sebelum kelas berakhir, mereka sama-sama berzikir.

Wow, sungguh chekgu ni mampu bawa 1 pakej lengkap dlm hanya 1 kelas. Tauke respek r chekgu ni. 5 stars!

*Tauke nk potostat cara die..ehehe :)

Have no time to layan lagu...fix schedule

Bubye, Till then.^___________________________________^

Wednesday, July 21, 2010

To be continued...

Another damn damn damn bad Day :(

Hari ni jadual pendekar berdua sangat la FULL ye. :)
Seawal 8.40 a.m kelas mula. SEMANGAT.

BUT, there was a thing that tauke really very da hate. Kene marah ngan "Chekgu Senior" @ the old damn "f"-ing berlagak punyer chekgu. Chekgu d'SS je kot. Kelas hape? Boleh je tanya elok-elok. Dengan sopan + senyuman. Tanya like we are strangers. Litterally, yes we're strangers b'cos the Raja was not even introduced us to SS public. Sedey kan?? How can tauke hide my feelings?? From day 1st, they forced pendekar berdua to think bad-ly on them. And definitely, it's bad oll the time except for their "Madame G & their students". And the French Classes are AWESOME!! Full of JOY!!

Another thing, very honest la, tauke feel bad la for their students. Pity them oll. They seem to live a hectic life at SS. If tauke, da tak tahan la. Even for dinner they were forced - just for those yg nk mkn la, to eat together. They even need to wait for their friends who came late for dinner. Impossible! They have no time for theirselves?? OMG! Goodness me...fuhh~

However, tauke must consider the positive site oso, kann? :) May be, these oll things are good to entighten relationship among them oll. Trying to be as optimiste as tauke can! Ahaaa..

ok, till then... Malas da nk mengata. :P

*Tauke dgr lagu Menara Bangsa hari ni..hihi

Tuesday, July 20, 2010

Warkah Pendekar Berdua T_T

Dear rakyat jelata negeri Blog,

Kakanda Pendekar berdua menulis dr jauh. Mahu kabarkan berita kpd adinda. Hari ke-2 SBE sangat-lah berduka. Alohai, lambat nye mase berlalu...

"I bet la this SS city had nothing to be proud of. Except for their students and the only damn cool teacher, Madame G!"
"Their Dayangs & the chef are really nice too."

"The SS teachers are so "F"-ing sombong except for certains la!!!!"

"The Raja is sooooo yuck! Hate him."

"But, we don't need to pay for the makanans, Alhamdulillah"
"I hate being here, I'm counting & begging damn much to go back to Negeri Kayangan IPBA"

"This SS city is sooo CAP AYAM, ok!"

Please,
CODE RED! CODE RED!

I'm dying here!


Versi selendang...Double-chin terserlah..heee~

Love,

Pendekar

Monday, July 19, 2010

Hari Ke-Satu SBE

Maka arakianlah kesah pendekar berdua pd post yg sblm ni bersambung lagi....

Dalam sejarah hidup Hanghawani, dalam diari 2010, planner 2010, Hanghawani ta penah lah bangun awal.

Tapi,

Hari ni, planner diubah. Gara-gara sang SBE, Hanghawani bangun pukol 6.15 pg. *Muke Bangga*... Apalagi, tepok la!! Standing ovation skali la weh. Hehe, tankssssssss :P

Bersiap lah kedua pendekar itu, lalu berjalan turun bukit tangga. Terus pergi Istana Raja. Nak jumpe Raja la....Datang negeri orng...mesti lapor diri. Kat dpn istana, terserempak lah pendekar kedua nya dgn salah seorang pendekar hebat di negeri yg indah itu. Berbalas lah pertanyaan antara pendekar-pendekar.

Soalan 1st :
  • Assalamulaikum, chekgu br ke?
  • Buat praktikum eh?
  • OOO, SBE tu ape?
  • Brape lame?
  • Belajar mane ni?
Soalan yg tauke highlight tu, paling popular. Hampir semua rakyat jelata bertanya kan soalan yg sama. Buat 4 jam pertama pendekar kedua nya berada di bandar SS, inilah kerja mereka. Ulang-alik masuk Gua Buku, Gua Tempat Pelajar Belajar Bahasa,jawab salam sang Pelajar. Boring la, asik pusing-pusing, bile nk masuk kelas ni???hehe...Dalam boring tu, sempat la pendekar mengata Raja..Raja negeri tu, bukan tauke nk kate, at least senyum la siket. Muke Psyco. Oppsss, da tercakap. Siket tape kan..heee.

Ok, da terseksa keboringan, Yamtuan Besar Negeri membawa pendekar kedua nya masuk ke Gua Kelas. Haaa, kt sini pendekar beradu kekuatan menentang 'Kenakalan' pelajar. Haha. punyer la x prepare nk mengajar. Hentam la. Buat kuiz siket-siket. Hurm.

Then, kelas petang pulak. Tyme ni Yamtuan serahkan kelas sepenuh nya kepada pendekar kedua nya. Addoi. Bak ko, aku bg ko kelas!!! Tadi kate boring. Haha. Lawan kali ni bertambah kuat. nakal budak lelaki. Hah, ko bayang la. Budak pulak besau dr pendekar kedua nya. Arakian pendekar Hanghawani tu yg gemok, zgemok lagi budak berlima dalam gua itu. Wah, cabaran....Mengajar lah ape yang patot. Akhir kelas, pelajar bangun dan cakap..."MERCI Mesdames"...Waaa, blushing pendekar kedua nya.

Disangka matahari sampai ke petang, rupanya hujan di tgh jalan. Yamtuan Besar sekali lagi memberi honour kpd pendekar untuk handle kelas Form 5, B1 class. Tu dia. Kene ajar ape hang tau? Expression Orale. Naseb la badan. Hurm, pukol nye 5.30...Berwibawa sungguh pendekar keduanya. Muhaha~

Habes la cerita. Here, hasel-hasel pendekar berjuang for their 1st day ever lah :

Hari ni da dpt makan ye. Bab makan cepat je tauke complain. Kene byr ok. Bukan FREE. Esok kita tgk la berapa kene byr. Nego ngan Penyelia Asrama. Insyaallah, berjalan lancar.

ALHAMDULILLAH, kelas berjalan dgn baek sekali ye. Surprise la tyme :
  • After my 1st class ever : pelajar dtg approch & mintak nk bergambar..*fuhh, artis lah kitorang*
  • 2nd class : pelajar xnk balek...nk kelas lagi. In short la, Bes ke kitorang ni?? Hehe.
  • 3rd class : Nanti senang buat la kelas lagi ye :) (kate pelajar kpd pendekar keduanya)
GUD JOB LA!!!!
Penat dan lelah = Insan bernama Guru 6^^9

*Tauke tak sempat nk layan klasik hari ni. Dgr lagu 'contemporaine' je.

Sunday, July 18, 2010

Khabar kami di...

Ohoi......hoi.....
Bila mate bertentang mateeeeee,
Hati berdebar bagai nak gileeeee,
*GELEK*

Dearest fellow readers,
Kisah 2 pendekar negeri kayangan IPBA di-utus ke 1 tempat bernahama "SS"... Tujuan pergi untuk "men-stalker" cara Chekgu mencorak anak didik warga Malaysia... budak-budak tu kite pggl "p-e-l-a-j-a-r"..Hurm...
Pendekar berdua itu diberi name nye :
  • Hanghawani
  • Hanghapija
Yaaaa, itu dia. Terserlah wajah pendidik ye.Ngahaha.

Arakian lah kedua pendekar hebat ni, memulakan perjalanan ke negeri yg sgt "jauuuh" itu. Tyme tu maseh pagi, Sang Suria maseh malu-malu nk pancar kan sinar nya.

Pendekar keduanya itu menaiki kuda yg sangat besar. Kuda moden. Tauke rase name die, bas. Haa, bas..btol2. Sah, bas namenye. *Ting tang ting tang, Alexander*.

Beberapa ketika, pendekar sampai ke SS. Tanpa dijemput, tanpa muke malu, pendekar keduanye terus menerpa masuk ke peraduan "PRINCESSES", kamar puteri-puteri Raja. Tapi, sebelum sampai, ish3...pendekar merentasi byk halangan. Mendaki gunung Tangga. Tak ubah seperti di negeri pendekar juga iaitu di negeri kesayangans, negeri kayangan IPBA. Muhaha.

Tatkala sampai di peraduan, betapa sedih nya pendekar kedua nya. Tiada dayang datang menyapa. Hanya pandangan kosong semata-mata. Pendekar mule lah cuak...Jeng2...

Lame juga pendekar keduanye bertapa di depan Gate Asrama Puteri. Then, baru la datang 3 dayang. Diberi rumah untuk rehat dr penat, tapi tak diberi makan untuk hilangkan kenyang.. SEDEY GABAN!!!!!

Demikian lah kisah pendekar untuk hari ni. Laparrrrrrrrrrrr~

Hari ni tauke xsempat layan lagu. Sempat tgk Pretty Little Liars je. Tu pon 2 episod je.
Hurm.
Tchiao.

Saturday, July 17, 2010

Pra-SBE

Malam sblm pegi SBE...

Mencari @ lebey sesuai mengorek baju dlm loker...haha, letih siot nak PK baju seswai. Nak bg nampak cam chekgu berkaliber...heee~Korek situ sini, pinjam bende tu bende ni, muke mmg tebal la kan,saje buat muke nipis kes nk pnjm kannnn :P
Sebok, semua orang lam rumah 'AGAM' tu sebok. Beg disana sini. Ade berhabuk (tauke punya la), ade yg xnmpk mcm beg pon wujud ye... haa.
Malam ni, rezeki manyak baek la... Tauke dpt baju kurung yg 'A_i_ah' xmuat. Ade gune la badan tauke gemok sikalang. Wahaha!! Gud Job la...SEMANGAT lah!
Makanan pon ade tauke sedia, bawak pisang, pisang...hihi. Meggi bende wajib la. Mmg dituntut la bwk Meggi.
1 lg, aktiviti 'refill' bermula...refill botol2 kosong dgn shower, syampoo, detergen. Malam ni popular la siket org yg ade lebey botol. Boley untung if jual...haha

Ok, penat la. Tchio~ 6^^9

Haa...hari tauke layan lagu :
  1. Maher Zain - Inshaallah
  2. Maher Zain - Awake
  3. Maher Zain - Palestine Will Be Free
  4. Maher Zain - Open Your Eye
  5. Natalie Ambruglia - Shiver
  6. Desy Ratnasari - Tenda Biru ( Hot, tauke suke! )
  7. Siti - Hanya Dia
Then, last but not least..SEKOLAH MENENAGH SAINS SELANGOR, tauke kaming!

Friday, July 16, 2010

Saya Kembali!

Fuhh, penat sain autograph..hihi. Thanks ya.. Biase la org femes kann, senyap kejap ade saje org tanya, org rindu..(waa, bajet femes habes la ni). Da agak berhabok ruang ni. Sembur Shieldtox, halau nyamuk.. Syuh.. Men jauh-jauh ;P

Haa, baru nampak berseh siket. Ade cahaya ye. Sepanjang empunya diri ni hilang, banyak bende yg die lalui, tempuhi. Banyak sangat sampai nk pahat kt ruangan maya pon xsempat. Letih la nk citer satu-satu. Hari ni terpanggil nk cerita kt sni. Sebenau nye 'penulisan' ni ekceli la bukan minat pon. Ni cos bes tgk org buat blog, then rase gatal nk ade 1 gak. (penangan teknologi). Bahase dorng bes. Bahase mengata lagi bes..Sonok bace. Sukelah..Ehehe.

Eh, rase malas la pulak nk citer. Tape lah ye. Lain kali. Datang blog nk gitau sahabat sekalian bahawa empunyer blog ni ade lagi. Maseh wujud di bumi Malaya.

Pesanan penaja : Jom dengar lagu klasik.
Hari ni tauke dgr lagu :
  1. Perwira : Wann.
  2. Bahtera Merdeka : Aisyah (tapi x jumpe clip video Ori:(, jumpe yg karaoke version, Hampeh la!)
  3. Aiya! Cik Siti : Citer AliBaba Bujang Lapok.
  4. Tenda Biru : Desy Ratnasari.
  5. Warisan : Sudirman.
Baru sedar lagu lame lagi best dr yg skrg.. Vive La Classique!

Sekuat Mana Cinta Mu?

Ada sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang dicontohkan Allah melalui kehidupan Rasul-Nya. Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu,Rasulullah dengan suara terbatas memberikan khutbah:

"Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya.Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara pada kalian, Al Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku."

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu. Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba.

"Rasulullah akan meninggalkan kita semua," keluh hati semua sahabat kala itu.

Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya didunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Di saat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya.

Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?"
"Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah lembut.

Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.
"Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikat maut,"kata Rasulullah,

Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.
"Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu, " kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan.
"Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi.
"Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?"
"Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.
"Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.
"Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.
"Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril.

Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi.
"Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku……."

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya:
"Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku, peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu."

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan! di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan. "Ummatii, ummatii, ummatiii?" - "Umatku, umatku, umatku……". Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu….

Kini, mampukah kita mencintai sepertinya? Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi. Betapa cintanya Rasulullah kepada kita. Sebarkan kisah ini kepada sahabat-sahabat muslim lainnya agar timbul kesedaran untuk mencintai Allah dan RasulNya, seperti Allah dan RasulNya mencintai kita. Karena sesungguhnya selain daripada itu hanyalah fana belaka. Wallahua’lam.

صلوا على النبي!!!


Hebatnya cinta Rasulullah s.a.w. Mampukah kita membalas cintanya wahai sahabat? Renungkan & selamat beramal. :)