Tuesday, January 3, 2012

Salam.

Hari terasa nok bukok cerita pasal maso. Maso a.k.a time kok ore putih kok perancis temps. Tudio! Haha. Fuh, kalu crito pasal maso nih, toke gak paling lemoh lah. Hari tu ade la dgr pasal pengisian ttg maso nih. Pening kalu ingak smula maso lamo. Banyok la nyesal xbuat gotu xde nk buat goni. Sokmo lah berimaginasi kalulah aku buleh balik ke mase dulu aku nok tuka nak betul banyok perkaro. Tapi beto lah kato manusio ni lupo nikmat Allah bui. Bilo ado mase terluang kito, toke sdiri lah, tgk movie. Kalu pagi lepah subuh tuh berambat nok tido smula. Apolah wahai diri. Tido jah banyok. Guano lah guano? Asyik tido, tapi nok future sedak². Gane nok ado future sedak² kalu dok tido, tgk movie, make? Gano? Acu tra fikir? Future sedak² tuh contohnya nok nikoh hehe *mood gatal*. Mu nok nkoh guano kalu lepah subuh tido? Tok laki lari lah weh. Masok pon malah duk dale slimuk jah kijo. Nok bino baitul muslim ni, keno jd individu muslim dulu deh. Cer tra tgk kualiti diri, tra cermin diri, ado dok ciri² individu muslim? Kalu ado baguh, adooo tapi xcukok. Tanggungjawab untuk diri pon x tercapai lagi.

Apo kaitan crito tido nga maso? Ginih crito dio : nok oyak nyo, tra bayang lah, kito buleh hidup sapa 60 tahun *iAllah, Allah panjangkan umur lagi* ,kiro² brp banyok amalan kito? Gini lah, dale sehari ado 24 jam. Toke guno wak tido setengoh hari doh 12 jam. Kaloh baby tido. Haha, kalu darab lah 60 tahun jd lebey kure 20 tahun maso toke amek untuk tido sahaje. 20 TAHUN UNTUK TIDUR! WOW!! Maso lain? Fb, tgk movie, make, study (bendo dunio)....bendo nih semolah yg memenuhi hari kito d zame moden. Smaye , aktiviti rohani? Smaye ofkos tiap² hari. tapi berapo jah maso kito spend ngan Allah? Kalu kiro lah lebih kure 2 jam jah kito spend untuk solat dlm sehari. Parokkk! Hidup nih 1 ujian. Kito tok napok mugo bendo abstrak x teraso. Dok napok exam depe mato ni jah. Exam tu mainan manusio jah, bakpo lah takot sgt dgn rules manusio sdgkan Allah lg Mahakuasa. Berani² kito lggr rules yg Dio tetapkan kat kito! Allahuakbar! Astagfirullah...

Mako, sedarlah wahai diri. Hidup ni sementara, hukum dunia sementara, Akhirat satu pengakhiran yg abadi. Ingat, anda ado tanggungjawab sebagai hamba, as anak lagi. Kejarlah Husnul khatimah. Kita hanya ade 2 pilihan Baik @ Jahat. Takdok jln tgh. Takdok! So, lebih baik kito menyesal didunia jgn kito menysal di Akhirat kelak.

Ya Allah kuatkan hamba-Mu untuk melakukan perubahan kearah yg lebih baik. Amin :)
InsyaAllah Nanjah!
Sekadar perkongsian.

No comments:

Post a Comment